Search Results

Search Results

Solol Museum Project

Search Results

Solol Museum News Metropolis 29 October 2021

Solol Museum News New York Times 02 December 2021

Solol Museum Interview with George Miller 2022

Solol Museum A Contemporary Art Center

Solol Museum

An immersive contemporary art center devoted to the legacy of a pioneering group of Korean modernists, where art and architecture are not just complimentary but conceived as one.

Nestled into a tranquil new public park, this building and the surrounding landscape design will provide a multi-purpose gathering place for special events, alongside state-of-the-art galleries and spaces for arts education. The museum is dedicated to Korean abstract and minimalist art, focusing mainly on Korean modern artists from the 20th Century. The architectural design pays homage to their heritage of Korean Confucianism and to their philosophy of art through its simplicity of form, materiality, and composition and through its harmonious relationship to nature. The complex offers an iconic destination to residents of the city and visitors alike.

The immersive experience of the art center begins with the approach along a road winding up a steep wooded hill, followed by pedestrian paths meandering through the thoughtful landscape of the cultural park. The museum building is configured around a central courtyard—a feature inspired by traditional Korean architecture—and is organized into three main volumes; the north wing, a large, cantilevered pavilion housing temporary exhibits; the “cube,” an immaculate volume housing the permanent collection, offices, and library; and a transparent pavilion housing the main entrance, lobby, café and museum shop. Circulation follows a T-shape that provides both a means of movement between the museum’s different floors and spaces and opportunities for interaction with the outdoor exhibits, gardens, and the reflecting pool beyond.  

The museum is distinguished by the exceptionally high quality of its interior exhibition spaces. The permanent collection housed in the “cube” is contained within an unusually tall space crowned with a skylight treated with opaque-translucent glass for diffused light. Modestly sized windows are strategically placed to enliven the space with controlled natural light and create framed views towards the park while still maximizing wall space for exhibits. Each gallery has a unique character, with fully capability to control the gradation of natural light and artificial light, allowing curators to set the mood depending on the requirements of the art to be displayed.